Над 2000 посетители на 10-ото юбилейно издание на Фестивал на виното и културното наследство Августиада

Събитието, което събра представители на 35 изби и производители на храни в Стара Загора, беше открито от министъра на туризма Илин Димитров.

 

С много настроение премина 10-ото юбилейно издание на Фестивал на виното и културното наследство Августиада, организиран от Търговско-промишлена палата – Стара Загора и компания OINORAMA wine consulting & business solutions, в партньорство с Община Стара Загора. Античната улица в центъра на града събра най-добрите производители на вино и храни от Балканите.

 

Гости и изложители бяха приветствани от министъра на туризма Илин Димитров в рамките на официалното откриване на фестивала на 23 септември, а сред официалните гости на събитието бяха представители на Турски дипломатически корпус в България, сред които и посланикът на Турция в България – Айлин Секизкьок.

 

В рамките на фестивала беше избрана “Царица на Августиада”. Младата дама, определена от журито за посланик на духа на фестивала в неговото юбилейно издание – Ивайла Ушева, бе удостоена и с честта да връчи наградата “Златна Августиада” за най-добро вино. Както гласи и девизът на “Августиада” – Vox Populi, Vox Dei (Глас Народен, Глас Божи), публиката беше решаващата сила в присъждането на престижното звание на виното Марселан 2019 на Винарска изба Рокс (Rox Winery).

 

“Сребърна Августиада” беше присъдена на рубиненото изкушение Мелник 55 и Винарска изба „Вила Мелник“ от Пламена Колева, първа подгласничка в конкурса “Царица на Августиада”.

 

Последното отличено от гостите на фестивала вино беше Мискет 2021 на изба „Бетър Халф“. То се пребори за Бронзова Августиада с 250 други вина, а наградата беше връчена от втората подгласничка на “Царица на Августиада” Джамила Калаш.


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *