Пътуваме още повече в чужбина през лято 2023

Полетите до Гърция и Турция набират голяма популярност

 

През месец май обикновено се радваме на затоплящото се време и планираме лятната си почивка. За разлика от други години, през 2023 българските пътешественици планират лятната си почивка още по-рано – няколко месеца предварително. Кои са 10-те най-желани дестинации, търсят ли се все още оферти в последния момент и каква е най-новата тенденция сред българите за пътуване за лято 2023 – разказват от платформата за организиране на пътувания eSky.bg.

При анализ на търсенията, направени от клиенти за периода юни-август 2023 г., става ясно, че и тази година най-предпочитаните дестинации са в слънчева Италия. Тя от години е на челна позиция при самостоятелно организираните почивки, като тази година на нея се падат над една четвърт (31%) от търсенията сред десетте топ дестинации. Тези резултати са с 6% по-високи от 2022 г., което показва, че страната продължава да затвърждава позицията си сред най-популярните туристически дестинации. Градовете, до които българите летят за своята италианска почивка, са основно Рим, Милано, Бари и Неапол, както Болоня и Катания в Сицилия.

За поредна година Испания (второ място) и Гърция (трето място) остават на върха на класацията, съответно с 26% и 13% от търсенията. В Испания най-голям интерес за българите представляват Барселона, Аликанте, Майорка и Малага. В Гърция това са Атина, Корфу, Ханя и остров Родос. От тази година се забелязва и нова тенденция – българите търсят нови възможности за пътуване до Гърция със самолет. Особено желани са гръцките острови, като най-търсени са полетите до Корфу и Крит, а след тях се нареждат Родос и Закинтос. Добрата новина е, че от това лято вече се изпълняват директни полети и до Родос.

Интересът на българите да летят до Турция също се увеличава

Четвърто място в класацията заема Франция, като най-търсени са полетите до Париж и Ница.  Пето и шесто място се заемат от Турция (5%) и Португалия (4%). Истанбул, Анталия и Бодрум са най-търсените дестинации в Турция, като за радост на българите до първите две има изгодни и директни полети, но до турския курорт Бодрум все още се очакват. Да не забравяме също, че от тази година, нискотарифният превозвач Pegasus Airlines пусна своите директни полети Пловдив-Истанбул, което със сигурност засилва интереса към пътуването до Турция със самолет, а не с автомобил.

Кипър, САЩ, Хърватия и Малта са четирите дестинации, които завършват списъка с топ 10 дестинации за почивка за лято 2023, като този резултат не бележи значителна промяна спрямо миналото лято.

 

 

Тенденциите от 2019 г. се завръщат, а българите предпочитат да пътуват с компания

Данните от eSky.bg показват, че през 2023 г. българите са планирали летните си пътувания много преди месец май. “От известно време забелязваме, че офертите в последния момент(last minute) вече не са толкова търсени. Дори нещо повече – тази година пътешествениците резервират пътуванията си доста по-рано – повече от няколко месеца преди датата на заминаване. Така че спокойно можем да кажем, че тенденциите от 2019 г. се завръщат. Една от причините за това е желанието да се организират по-дълги почивки на по-ниски цени. Нещо, което е особено важно в настоящите условия на висока инфлация.“, посочва Маргарита Касабова.

Колко дълго смятаме да почиваме в чужбина тази година? От eSky.bg споделят, че много зависи не само от цената на самолетните билети, но и от текущите цени на храната или настаняването в конкретната страна. Например в Испания искаме да прекараме средно до 7 дни, докато във Франция – само 5. “Въпреки това не виждаме толкова голяма разлика с други страни, където пътуващите избират да останат около 8-9 дни“, добавя Маргарита Касабова.

Изключение в тази категория са САЩ, където българите възнамеряват да почиват повече от две седмици (средно 16 дни).

 

Данните от eSky.bg разкриват и друг любопитен факт – в повечето случаи българите не възнамеряват да пътуват сами. Средният брой пътници до места в списъка с най-популярните дестинации за лято 2023 е трима (за Полша например това число е 2,5). Тук най-често става въпрос за семейно пътуване с дете или за пътешествие с приятели.

Тази тенденция обаче не важи за Франция и САЩ, където почти сигурно ще отидем в компанията само на един човек. Увеличаването на броя на хората, които сами организират почивките си през летния сезон, показва, че българите се стремим да спестим пари, което е предимство именно на самостоятелното пътуване.

Методология

Данните, представени в статията, се отнасят само за българския пазар и се вземат предвид търсенията на двупосочни полети от 1 януари до 30 април 2023 г., като заминаващите от българските летища са между 1 юни 2023 г. и 31 август 2023 г. Общият дял на търсенията за страните, класирани в топ 10 на най-популярните дестинации за почивка, е 58,2% от всички търсения за анализирания период.


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *