ХIII МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ ЗА ПОП И РОК МУЗИКА „СОФИЯ“ В ПОДКРЕПА НА БЪЛГАРСКАТА МУЗИКА И ОБЩЕСТВЕНО-ЗНАЧИМИ КАУЗИ

СОФИЯ ИЗБИРА СВОЯТА ПЕСЕН ЗА 2023 ГОДИНА!

По случай празника на Столицата, на 18 септември, от 19:00 часа, Зала 1 на НДК отново ще събере изявени творци и почитатели на българската поп и рок музика на ХIII-тото издание на Фестивала за поп и рок музика – „СОФИЯ 2023”. Утвърдени и млади български автори и изпълнители ежегодно се състезават в най-престижния Конкурс за нова българска поп и рок песен в София с нови песни в стил поп и рок.
Тази година за призовите места се състезават 14 песни, представени от: Маргарита Хранова, Нели Рангелова, Илия Ангелов, Искрен Пецов & Латинопартизани, Симеон Владов, Божидара Симеонова, Георги Низамов, Ивета Петрова, Димитър Нинов & Любена Нинова, DEJA VU и Групите: „Фанданго“, „Конкурент“, „Хоризонт“, „Реюнион“, под съпровода на Фестивален оркестър „София“. Фестивално жури и Жури на медиите, в реално време пред публиката, ще дадат своите оценки. Интересни и важни са и авторите на песните.
Маргарита Хранова ще изпълни песента „Моят ден бъди“ по музика и текст на Биляна Ангелова и аранжимент на Светозар Заров, а „Чай от ласки“ ще ни предложи Нели Рангелова, по музика и аранжимент на Рафи Жамакорцян и текст на популярния вече текстописец и лице на БНТ, Костадин Филипов. Един утвърден творчески екип от Илия Ангелов и Живко Колев участват с песента „Китарите още звънят, а на „Автостоп“ ще ни чакат Искрен Пецов и Латинопартизани. Владо Димов тази година участва в конкурса като автор на песента „Утре е за други двама“, аранжимента на която е дело от Красимир Гюлмезов, текста е на Емилиана Стоименова, а изпълнението на младата певица Ивета Петрова. Носителят на „Икар“ за дублаж – „Златен глас“ и един от участниците в проекта „Пеещите артисти“ – актьорът и певец Симеон Владов ще ни качи на „Влакът живот“ по музика и аранжимент на Иван Йосифов и текст на Божидар Коцев. Летен спомен ще ни върне отново на морето с авторската песен „Кадилака“ на още един актьор и изпълнител Георги Низамов. От Бургас ще гостуват с „Красива тишина“ Вокално трио DEJA VU“, а автори на песента са Мирослав Станчев, Яна Вълчева и Стойо Стоев. Авторският екип Димитър Гетов и Джина Дундова представят тази година песента „Любовта е като старо вино“ в изпълнение на Димитър Нинов, който освен това е и лекар. На сцената с него ще участва и неговата дъщеря – певицата Любена Нинова. Дебют като автор и изпълнител на Фестивала има младата Божидара Симеонова, която ще изпълни песента „Спасение“ по текст на Лина Борджиева.
Интересно е и участието на рок групите тази година. Песните, които участват са „Не се страхувай“ на група „ХОРИЗОНТ“, песен на пианиста на групата Димитър Бенков по текст на солиста Валери Славчев. „Искам“ е авторска песен на соло вокалиста и основател на група „КОНКУРЕНТ“ Емил Анчев, а песента, която пристига от морската столица Варна – „Любовта“, е по музика и текст на Христо Стефанов, в изпълнение на група „ФАНДАНГО“. „Шеметен кръг“ се казва песента по музика, текст и аранжимент на Петко Мюфтиев, в изпълнение на „РЕЮНИОН“. В групата участват и трио Ла Ти Да.

Докато резултатите бъдат обработени, организаторите са подготвили мини рецитал от Програмата „Звездите на независимата музика“ с участието на Петя Буюклиева, дует „ШИК“, Коцето Калки и Мартина, група „Спринт“, Дует „Кауза“ /Галя Георгиева и Наско Лазаров/, дует WELL, със специалното участие на Йорданка Христова.
Гала концертът ще завърши с бляскава и тържествена церемония по награждаване на призовите места в Конкурса за нова българска песен „София“ 2023 в присъствието на официални гости. Специален плакет за цялостно творчество ще бъде връчен на голямата певица Йорданка Христова, която тази година отбелязва своя юбилей и 60-т години на сцената, както и посмъртно на големия композитор проф. Захари Георгиев, който беше неизменна част от Фестивала 13 години и член на Фестивалното жури.
Събитието се заснема и излъчва в ефира на Българската национална телевизия и е съпроводено от живи включвания от „бекстейч“, от където публиката и зрителите на БНТ стават свидетели на емоцията и творческото вдъхновение, тъй като в него присъстват всички творчески екипи.
Фестивалът се организира от Столична община и Сдружение „Спринт Продакшън”, с подкрепата на Министерство на културата, Българската национална телевизия, Българското национално радио, Националния дворец на културата и в партньорство със Сдружението „Независими автори, музиканти и продуценти“ /СНАМП/.

Фестивалът за поп и рок музика „София“ е единственият музикален форум, с благотворителна кауза.
Песента на Публиката се избира от зрителите, слушателите и публиката, като песента – фаворит може да бъде подкрепена със SMS на единен дарителски номер 17 777 с текст DMS BUDNI + съответния номер на песен (напр. DMS BUDNI 1, DMS BUDNI 2, DMS BUDNI 3 и т.н. до 14). Цена на един SMS e 1.00 лв. (за абонати на Telenor, VIVACOM и A1). Средствата са в полза на Благотворителната кампания на Столична община „Нека бъдем по-добри“, която и тази година подкрепя каузата: Информационна кампания в подкрепа на жени с репродуктивни проблеми „Да сверим биологичния си часовник навреме“.
Каузата е от изключително значение за демографската политика на страната ни и отправя послания, насочени към превенция и опазване репродуктивното здраве на младите хора в България.


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *