Жило за газ – изключително важен компонент от устройството на автомобила

Да управляваш моторно превозно средство изисква богат набор от умения, бързи реакции и, не на последно място, детайлно познаване на структурата на автомобила и най-важните негови компоненти. Мит е, че управлението на колата приключва само до ускоряването и спирането – шофирането е многокомпонентна дейност и е важно шофьорът добре да познава частите под капака. Така лесно ще може да различи възникнал проблем и да разпознае симптомите, индикиращи за повреда.

Именно една от тези така важни автомобилни части наричаме жило за газ. Истина е, че при най-новите модели автомобили рядко се среща точно този компонент, но не бива да забравяме, че мажоритетът от превозните средства на пътя са по-стари модели, снабдени именно с такова жило. Затова и счетохме, че е от съществено значение да запознаем аудиторията със същността на жилото и да се опитаме да онагледим някои от най-често случващите се повреди, свързани с него.

Наричаме жило за газ една специфична метална оплетка, чиято роля в движението и ускорението на автомобила е ключова. Тази метална свръзка всъщност осъществява контакта между педала на газта, разположен в купето на превозното средство, и дроселовата клапа. Посредством жилото, шофьорът на колата може да ускорява или намаля скоростта, с която се движи. Само по себе си това описание дава съвсем ясна картина относно степента на важност, с която се характеризира жилото.

Добрата новина е, че съществуват съвсем явни и категорични признаци, индикиращи за повреда, свързана с жилото за газ. Например, ако натиснете педала на газта и след това го върнете, а автомобилът остава с форсиран двигател, то е много възможно жилото за газ да се е разхлабило или скъсало. Друга често срещана индикация касае труден контрол на подаваното количество газ. Не е изключен и окончателният отказ на педала на газта да контролира подаването на гориво. Всичко това е в състояние истински да затрудни придвижването и дори да го направи невъзможно. Не чакайте, преди това да се случи – още при първите симптоми за повредено жило се отправете към специалист, който да диагностицира състоянието му и да отстрани проблема.


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *