Българските компании на прага на неизбежния преход към ESG

Тази седмица, на 5 декември се проведе първата, от поредица бизнес срещи, която пловдивската PR агенция RED Communication Agency организира в полза на бизнеса. Темата на събитието беше „Комуникационни стратегии за максимално ESG въздействие“ и събра представители на повече от 30 компании в региона.

Какво означава ESG и как да работи за бизнеса? Какви са свързаните с ESG регулации и как засягат компаниите? Каква е връзката между ESG и маркетинга? Как компаниите да комуникират правилно своята работа и постижения в полето на устойчивото развитие? Посетителите получиха отговорите на тези въпроси от една от най-опитните консултантски компании в България по въпросите за ESG – denkstatt. Боян Рашев, управляващ партньор в denkstatt, разясни на посетителите мащабите, в които ще се простират ESG политиките в следващите години. Той сподели, че в миналото търсенето на услуги по отношение ESG е било малко и основно от големи корпорации, които са искали да бъдат листнати на борсата или пък е използван като маркетингов подход за диференциране, но в рамките на няколко години ESG ще засяга не само големите играчи на пазара, но и малките и средни компании. Вече, „за да се нарече една организация или продукт „еко“, „устойчив“, „био“ и т.н. то зад тези определения трябва да присъстват съответстващите сертификати“, подчерта Невена Давидова, оперативен директор в denkstatt.

След като сме осъзнали важността и сериозността на темата и прилагаме ефективно ESG политики е изключително важно те да бъдат комуникирани по правилния начин с целевите аудитории – не само външните, но и вътрешните, така започна своята презентация Вероника Николова, PR експерт и управляващ партньор в RED Communication Agency. Тя отбеляза, че PR специалистите трябва да бъдат експерти не само в областта на комуникациите, но и в разбирането на сложните въпроси, свързани с ESG, за да могат да създават запомнящи се послания и да „преведат“ тази специфична информацията на публиките.

 „ESG историята на компанията трябва да бъде разказ, който не само информира, но и вдъхновява. Добре изграденият разказ създава връзка със заинтересованите страни и подчертава устойчивостта като част от корпоративната култура на компанията.“, допълни още Вероника Николова.


There is no ads to display, Please add some

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *